povratak

Tehnologija

U pripremnom procesu projektiranja kuće i njenih elemenata koriste se CAD i 3D-CAD/CAM programi pomoću kojih se postiže maksimalna preciznost i učinkovitost u procesu proizvodnje i gradnje kuće.

Osim konstruktivnih elemenata kuća (zidovi, stropovi, krovište) projektira se razvod PVC cijevi elektroinstalacija i eventualnih dodatnih razvoda za antenske sisteme, alarm i slično, kao i priprema za razvod vodovoda i kanalizacije.

Svi materijali koji se koriste u procesu proizvodnje atestirani su i u skladu su s normama Europske Unije. U proizvodnji se za konstruktivne elemente koriste konstruktivno puno drvo KVH, vlažnosti do 18% i lijepljeno lamelirano drvo BSH, vlažnosti do 12%.
Svi materijali koji se koriste u procesu proizvodnje i gradnje kuće imaju porijeklo iz EU.

Proces proizvodnje od pripreme, zaštite i obrade materijala za gradnju, izrade konstruktivnih elemenata niskoenergetskih montažnih kuća, precizno definiranih 3D-CAD/CAM softwareom, odvija se unutar proizvodnog pogona u Zagrebu, u kontroliranim uvjetima.

Proizvodnja zidnih elemenata započinje izradom drvene okvirne konstrukcije, u svemu prema radioničkim nacrtima. Prostor između nosivih vertikalnih drvenih elemenata ispunjava se izolacijom u debljini ovisnoj o odabranom sistemu gradnje. Drvena okvirna konstrukcija se obostrano oblaže nosivim gipsvlaknastim pločama, koje se pričvršćavaju skobama (klanfama). Takav zidni element - drveni okvir ukrućen pločama čini osnovni nosivi sustav montažnih kuća.

Zidni elementi se izvana oblažu toplinskom izolacijom - polistirenom (ili izolacijom prema zahtjevu investitora), gletaju jednim slojem građevinskog ljepila s mrežicom. Na vanjskim zidovima je u proizvodnom pogonu ugrađena stolarija.

S unutarnje strane se preko zidnih elemenata postavljaju slojevi ovisno o odabranom sistemu gradnje - završna gipskartonska ploča ili instalacijski prostor s obložnim pločama.

Na gradilištu se po završenoj montaži kuće nanosi fini sloj ljepila i dekorativna fasadna žbuka u boji po izboru investitora.

Stropni paneli se proizvode od drvenih greda, standardiziranog poprečnog presjeka. Razmak i položaj greda se određuje statičkim proračunom. Svi dijelovi stropnih panela se prema 3D-CAD/CAM modelu obrađuju na CNC stroju, koji radi sve tesarske obrade (rezanje, glodanje, bušenje, markiranje). Na drvene grede se nakiva OSB ploča, a prostor između greda se ispunjava kamenom vunom.

Na gradilištu se s donje greda postavlja letva i protupožarna gipskartonska ploča.

Krovna konstrukcija se izvodi od krovnih rešetkastih nosača, u sistemu klasičnog drvenog krovišta ili u sistemu ravnog krova.
Drveni rešetkasti nosači se proizvode u sistemu Wolf, uz upotrebu posebnih spojnih sredstava – čeličnih nazubljenih spojnih ploča. Svi štapni elementi rešetkastih nosača se pripremaju na CNC stroju, gdje dobivaju svoje oznake pozicija. Označeni elementi se sklapaju u cjelinu, postavljaju se spojna sredstva i utiskuju prešom.

Klasično drveno krovište se najčešće radi u sistemu rogova sa stolicama. Kompletno krovište sa svim obradama se pripremi na stroju, te prema planu montaže vrlo brzo montira na gradilištu.

Konstrukciju ravnog krova čine drvene grede u projektiranom rasteru, kao i kod međukatne konstrukcije. Slojevi neprohodnog ili prohodnog ravnog krova se izvode nakon montaže na gradilištu.

Osim grednih elemenata, možemo ponuditi i plošne elemente od križnog lameliranog drva (CLT).

Montaža kuće na terenu vrši se dizalicom na pripremljenu armiranobetonsku ploču. Proces montaže je zbog prethodno izvedenih radnji kod projektiranja i velikog udjela tvorničke izrade brz i jednostavan. Montažu izvode iskusne i stručno osposobljene grupe montažera.

Montaža konstruktivnih elemenata kuće traje 1 do 3 dana, a ovisi o veličini i složenosti objekta. Nakon pokrivanja krova izvode se fasaderski i limarski radovi, te preostaje još postavljanje gipskartonskih protupožarnih ploča na stropovima i izrada dimnjaka.

Izvedba do nivoa visoki roh bau traje 15-30 dana.
Završni obrtnički radovi unutar objekta ovise o dogovoru i željama investitora.