povratak

Niskoenergetske montažne kuće

Sistemi u kojima izvodimo niskoenergetske montažne kuće su Standard, Euro, EuroMAX i Mega.

VANJSKI ZIDOVI - izvode se u sistemu Standard, Euro, EuroMAX i Mega.

Sistem Standard vanjski zid d=30,6 cm, U=0,133 W/m²K
Zidni elementi se proizvode od nosive drvene konstrukcije - KVH, širine 16 cm, koja se obostrano oblaže gipsvlaknastom - fermacell pločom d=1,25 cm, s ispunom od kamene vune d=16 cm s parnom branom. S unutarnje strane se preko gipsvlaknaste ploče postavljaju gips kartonske ploče d=1,25 cm, a s vanjske strane se zidni elementi oblažu polistirenom d=10 cm, gletaju građevinskim ljepilom s mrežicom i završno obrađuju silikatnom žbukom.

Varijanta 2, vanjski zid d= 32,8 cm, U=0,127 W/m²K
Zidni elementi se proizvode od nosive drvene konstrukcije - KVH, širine 12 cm s ispunom od kamene vune d=12 cm i parnom branom. S vanjske strane se preko drvene nosive konstrukcije postavlja gipsvlaknasta ploča d=1,25 cm, a s unutarnje strane se postavlja OSB ploča d=1,2 cm. Iza OSB ploče se izvodi instalacijski prostor - drvena potkonstrukcija d=5 cm, s ispunom od kamene vune d=5 cm, na koju se postavlja gipsvlaknasta ploča d=1,25 cm + gipskartonska ploča d=1,25 cm. Zidovi se s vanjske strane oblažu polistirenom d=10 cm, gletaju građevinskim ljepilom s mrežicom i završno obrađuju silikatnom žbukom.


Sistem Euro vanjski zid  d= 36,8 cm, U=0,111 W/m²K
Zidni elementi se proizvode od nosive drvene konstrukcije - KVH, širine 16 cm s ispunom od kamene vune d=16 cm i parnom branom. S vanjske strane se preko drvene nosive konstrukcije postavlja gipsvlaknasta - fermacell ploča d=1,25 cm, a s unutarnje strane se postavlja OSB ploča d=1,2 cm. Iza OSB ploče se izvodi instalacijski prostor - drvena potkonstrukcija d=5 cm, s ispunom od kamene vune d=5 cm, na koju se postavlja gipsvlaknasta ploča d=1,25 cm + gipskartonska ploča d=1,25 cm. Zidovi se s vanjske strane oblažu polistirenom d=10 cm, gletaju građevinskim ljepilom s mrežicom i završno obrađuju silikatnom žbukom.


Sistem Mega vanjski zid d= 47,8 cm, U=0,079 W/m²K
Zidni elementi se proizvode od nosive drvene konstrukcije - KVH, širine 24 cm s ispunom od  kamene vune d=24 cm i parnom branom. S vanjske strane se preko drvene nosive konstrukcije postavlja gipsvlaknasta ploča d=1,25 cm, a s unutarnje strane se postavlja OSB ploča d=1,2 cm. Iza OSB ploče se izvodi instalacijski prostor - drvena potkonstrukcija d=8 cm, s ispunom od kamene vune d=8 cm, na koju se postavlja gipsvlaknasta ploča d=1,25 cm + gipskartonska ploča d=1,25. Zidovi se s vanjske strane oblažu grafitnim polistirenom d=10 cm, gletaju građevinskim ljepilom s mrežicom i završno obrađuju silikatnom žbukom.

Sistem EuroMAX vanjski zid d= 41,0 cm, U=0,094 W/m²K
U osnovi zida je nosiva konstrukcija od lijepljenog lameliranog drva d=20 cm obostrano obložena gipsvlaknastom - fermacell pločom d=1,25 cm. Ispuna je kamena vuna d=20cm preko koje se s unutarnje strane postavlja parna brana. Preko gipsvlaknaste - fermacell ploče se s unutarnje strane postavlja instalacijski prostor: drvena potkonstrukcija d=5 cm s ispunom od kamene vune d=5 cm zatvorena s gipsvlaknastom - fermacell pločom d=1,25 cm preko koje se postavlja gipskartonska ploča d=1,25 cm. S vanjske strane se preko gipsvlaknaste - fermacell ploče postavlja paropropusni polistiren d=10 cm, preko kojeg se nanosi građevinsko ljepilo i silikatna žbuka kao završna obrada.


PREGRADNI ZIDOVI
Zidni elementi se proizvode od nosive drvene konstrukcije širine 10 cm i 12 cm, s ispunom od kamene vune d=10 cm, te obostrano oblažu gipsvlaknastim - fermacell pločama d=1,25 cm, preko kojih se obostrano postavljaju gipskartonske ploče d=1,25 cm. Ukupna debljina pregradnih zidova d=15 i 17 cm.
 
VISINA ZIDOVA
Standardna visina zidnih elemenata je 2,75 m, a prema potrebi mogu se izvesti i zidovi veće visine. Svijetla visina od poda do stropa kod standardne izvedbe zidova je 2,56 m, a ovisi o visini podne konstrukcije.
 
MEĐUKATNA KONSTRUKCIJA
Izvodi se od KVH greda, dimenzija i razmaka prema statičkom proračunu, s ispunom od kamene vune d=10 cm i d=24 cm na prepustima. S donje strane se postavlja rijetka oplata (letva 5/3 cm) preko koje se postavljaju gipskartonske protupožarne ploče d=1,25 cm. S gornje strane se postavlja OSB ploča d=1,8 cm (ili d=2,2 cm), preko koje se postavlja zvučna izolacija, cementni estrih i završna podna obloga u ovisnosti o namjeni prostorije. Međukatna konstrukcija se može izvoditi i od križnog lameliranog drva (CLT).
 
STROPNA KONSTRUKCIJA
Stropna konstrukcija kod prizemnica i katnica je donji pojas rešetkastog krovnog nosača na koji se postavljaju letve i gipskartonske protupožarne ploče d=1,25 cm, a ispuna je kamena vuna debljine prema toplinskom proračunu s parnom branom. Stropna konstrukcija kod prizemnica i katnica može se izvesti i od rogova.
Stropna konstrukcija kod kuća s potkrovljem: kamena vuna s parnom branom u kosini krova i središnjem spuštenom dijelu stropa, letve i gipskartonske protupožarne ploče d=1,25 cm.
Debljina kamene vune po sistemima gradnje: d=20 cm - Standard, d=24 cm - Euro i d=30 cm - Mega.
 
KROVNA KONSTRUKCIJA 
Krovna konstrukcija kod prizemnica i katnica izvodi se od drvenih rešetkastih nosača, a kod iskoristivog tavana izvodi se klasična drvena konstrukcija.
Krovna konstrukcija kod kuća s potkrovljem je klasična drvena konstrukcija koja se sastoji od rogova i podrožnica.
Kod kuća s ravnim krovom izvodi se konstrukcija od drvenih greda ili križnog lameliranog drva (CLT).