niskoenergetske montažne kuće

Domprojekt - Youtube channel

PRATI NAS NA:  

nekretnine

novosti

cjenik

faq

početna

Domprojekt, Petrinjska 6, Zagreb
informacije na tel: 01 / 4810 138
e-mail: info@domprojekt.hr

ENGLISH  /  HRVATSKI  /  DEUTSCH

Početna
Prati nas na:

KATALOG KUĆA

Niskoenergetske kuće

U današnje vrijeme, kada smo suočeni s velikom nestašicom energenata i ograničenošću fosilnih goriva te sve većom cijenom energenata, porasla je potražnja za niskoenergetskim građevinama.

Ekološka svijest i potreba za što većim smanjenjem emisije štetnih plinova u atmosferu, rezultira sve većom izgradnjom niskoenergetskih građevina.

Niskoenergetske montažne kuće su energetski učinkovite kuće. One su primjer održive gradnje, od građevinskog materijala čija proizvodnja nije štetna za okoliš do njihove energetske učinkovitosti i racionalne potrošnje energenata koji su svakim danom sve skuplji.

U Hrvatskoj je niskoenergetska kuća definirana kao kuća koja godišnje troši maksimalno 40 kWh/m² energije za grijanje. Takva se energetska potrošnja može jasnije izraziti ekvivalentom potrošnje od 2,7 litre loživog ulja po m², pa se niskoenergetska kuća naziva još i "trolitarska kuća".

U Njemačkoj niskoenergetska kuća (Niedrigenergiehaus) ima ograničenje u potrošnji energije za grijanje prostorija od 50 kWh/m² godišnje, dok je to ograničenje u Švicarskoj definirano MINERGIE standardom i ne smije prelaziti 42 kWh/m² godišnje.

Cilj  izgradnje niskoenergetskih kuća je optimizacija potrošnje energije i maksimalno korištenje dostupne energije.

Energetska učinkovitost niskoenergetske građevine temelji se na kvalitetnom sloju izolacije, kvalitetnim prozorima i vratima koji sprječavaju gubitak topline, sustavu strujanja zraka, koji uz prozračivanje osigurava i dodatno čuvanje energije, te u korištenju sunčeve energije. 
 
Oko 70% sveukupne potrošnje energije se troši na zagrijavanje prostora, a niskoenergetska gradnja omogućava velike uštede energije, uz zanemariva dodatna ulaganja.